Les Amis

Les Amis du Vieux Village

 

Manifest

Het is absoluut niet de doelstelling van de vereniging het dorp weer op te bouwen, maar juist het een tweede leven te geven en de tand des tijds te vertragen.
Men hoopt dat hierdoor toekomstige generaties de sporen van hun voorouders kunnen terugzien.

St. Jozef Kapel

Mooi he?
Sint Jozef Kapel

Deze kleine, maar markante kapel dateert al van 1714 en is strategisch gelegen aan de weg van Sahune naar Montréal Les Sources.

De parochianen gingen jarenlang op een bepaald tijdstip naar de mis in de sint Jozefkapel om st. Joseph te eren. Dat moment echter was sterk afhankelijk van datum en tijd en werd veelal bepaald door het weer, d.w.z. de toestand van de wegen in die tijd. Een andere voorwaarde was dat het moment van die mis niet op zondag mocht plaatsvinden.

In 1972 echter ontstonden er gevaarlijke scheuren in de koepel van het gebouw en sindsdien is de kapel gesloten. Vanaf dat moment wordt st. Joseph alleen nog maar vereerd in de huidige parochiekerk van Sahune.

Doordat de kapel steeds verder in verval raakte, startten in 1984 enthousiaste vrijwilligers met de restauratie ervan en dat was tevens het allereerste project van de vereniging 'Les Amis du Vieux Village'.

In de zomermaanden kunnen toeristen deze knusse kapel bezoeken. U kunt dat echter ook doen via ons fotoboek over de kapel Sint Jozef.

Bekijk het fotoboek

De Vereniging Les Amis du vieux villageDe vereniging 'De vrienden van Oud Sahune' werd op 17 mei 1984 opgericht met als oorspronkelijke doelstelling 'het behoud van monumenten en oude locaties van het oude dorp en bescherming van het erfgoed binnen de gemeente'.

De eerst activiteit die men ter hand nam was het restaureren van de Sint-Jozef kapel (La Chapelle Saint Joseph). Later breidde men de activiteiten uit en richtte men zich meer op het toegankelijk maken van het oude Sahune. Men had absoluut niet de bedoeling om het Oude Sahune opnieuw op te bouwen, maar richtte zich meer op:

  • Het gedeeltelijk restaureren van enkele gebouwen
  • Het bouwen van een oven en een fontein
  • Het onderhoud van de oude paden en steegjes
  • Het verzamelen van oude documenten
  • Het in kaart brengen van de geschiedenis van het oude dorpje
  • Het op schrift stellen van het rijke verleden van het dorpVrijwilligersAl deze activiteiten zijn mogelijk dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers die veelal op zaterdagen werken aan hun passie: het conserveren en bewaken van het erfgoed van Sahune.

In principe komen ze elke eerste zaterdag van de maand in het oude dorp bij elkaar om bepaalde activiteiten te verrichten Het zijn echte praktische werkmomenten waarbij alle aanwezigen de handen uit de mouwen steken. En door al die activiteiten lijkt het dan wel sof het oude dorp weer helemaal tot leven komt.

Zo'n dagje tussen de ruïnes ziet er ongeveer als volgt uit:

Mooi he?
Toegangsdeur

Toegangsdeur naar vergader- en werkruimte.

9:00 uur: Discussie bij een kop koffie over o.a. de regen of het mooie weer, kleine mankementen, maar ook over de taakverdeling van de dagelijkse werkzaamheden (bijv. metselwerk, het opschonen van de straten om zoveel mogelijk oude stenen weer zichtbaar te maken, schoonmaakwerkzaamheden, enz.).


11:00 uur: Het aansteken van de oven en het voorbereiden van de maaltijd (gegrild vlees of vis, ovenschotels en salades) door twee van de die dag aanwezigen. Het hoofdgerecht en de desserts worden vaak spontaan aangeboden door inwoners uit Sahune.


12:00 - 14:00 uur: Gezellig eten en drinken in een erg gemoedelijke sfeer, waarbij velen het gevoel krijgen dat het leven toch wel erg mooi en goed is.


14:00 uur: Weer aan het werk.


18:00 uur: Schoonmaken en opbergen van het gereedschap. Daarna worden er afspraken gemaakt over de werkzaamheden voor de volgende keer.

Meestal zijn er op een zaterdag zo'n man of tien aan het werk. Naast de hierboven beschreven activiteiten van de maandelijkse zaterdag, worden er op andere en willekeurige momenten van de maand ook nog allerlei karweitjes uitgevoerd.Financiën


De vrijwilligers worden gefinancierd uit de contributiegelden van de vereniging, maar ook door ontvangen subsidies van de gemeente Sahune, het departement, lokale sponsors en in het verleden door 's zomers op feestdagen bijvoorbeeld zelf gebottelde rode wijn, genaamd 'Vieux Village', te verkopen.

Daarnaast behoort ook het werven van nieuwe leden en de verkoop van hun goed gedocumenteerde nieuwsbrieven tot de promotie activiteiten van de vereniging.

Al deze gezamenlijke inspanningen dragen er zondermeer toe bij dat de vereniging bij iedereen bekend is en op grote sympathie mag rekenen van de lokale bevolking.