Pionier in beeld

Jean-Pierre Oliva

pionier van de ecologische leefomgeving

Levensloop Jean-PierreJean-Pierre Oliva was een pionier op het gebied van de ecologische leefomgeving en een van de eersten die zich richtte op het milieuvriendelijk bouwen in Frankrijk.

Na zijn universitaire studie kunstgeschiedenis en architectuur, brengt hij als gepassioneerd leerkracht Frans een bezoek aan Tunesië. Daar ervaart hij de rijkdom van de habitat. Bij zijn terugkeer in Frankrijk ging hij werken als timmerman en bouwer van houten huizen.
Met een paar pioniers, ontdekt hij een andere manier van bouwen door gebruik te maken van minder conventionele materialen als cellulose, aarde, stro, enz. Speciaal hiervoor richtte hij als eerste in Frankrijk een onderneming op voor het leveren van milieuvriendelijke bouwmaterialen, zoals cellulose, ecologische verfsoorten, enz. Veel van deze materialen importeerde hij uit Duitsland, Engeland en België.Samenvatting van een reportage uit 2011 over ecologisch bouwen op Hameau des Buis in de Ardèche.

Vanaf 1994 ging zijn aandacht vooral uit naar het ontwerpen en bouwen van ecologische panden. Ook het milieu vriendelijk renoveren van gebouwen had zijn interesse. Zijn kennis op dat gebied heeft hij vastgelegd in een aantal boeken. Later verdeelde hij zijn tijd tussen conferenties, professionele opleiding en ondersteuning van jonge architecten in heel Frankrijk.

Jean-Pierre was een charismatische persoon met een gemoedelijk karakter. Met zijn humor en zijn didactische vaardigheden wist hij veel van zijn studenten te enthousiasmeren voor het thema duurzaamheid. Naast het duurzaam bouwen en het toepassen van milieu vriendelijke materialen had hij een brede belangstelling, o.a. voor muziek, archeologie, literatuur, fotografie, architectuur. Maar hij was ook een gedreven activist, die zijn enorme kennis en kunde wist te delen met een groot publiek. Mede dankzij hem heeft het duurzaam bouwen in Frankrijk een grote vlucht genomen.

Jean-Pierre is op 18 februari 2014 op 69 jarige leeftijd overleden.

Boekenplank

Overzicht van boeken geschreven door Jean-Pierre Oliva.