Sahune

Parel in de Drôme ProvençaleHet dorp Sahune


Sahune ligt midden in het beschermd natuurgebied 'Parc Naturel Regional Des Baronnies Provencales' dichtbij de toegang tot de schilderachtige 'Gorges de Saint-May'.
Het is goed bereikbaar via de regionale weg de D94, die ook wel de "Route des Alpes" wordt genoemd. Het ligt ongeveer 12 km ten zuidwesten van Remuzat en 15 km ten noordoosten van Nyons.

Andere omliggende plaatsen zijn:

  • Villeperdrix
  • Montreal-les-Sources
  • Eyroles
  • Curnier

Natuurschoon van Sahune

Mooi he?
Prachtige natuur

Dankzij de heuvels en bergen van de Angèle (1606 m) wordt het dorp beschermd tegen de grillen van de natuur zoals bijv. de mistral en noordoostelijke winden. De bewoners beschikken over uitzonderlijk veel zonuren per jaar en koele nachten, zelfs in de heetste zomers. De vallei wordt doorkruist door de rivier de Eygues ('eygue' is de Provençaalse benaming voor water). In het oosten valt direct de markante berg "Bramard" op die vanwege de contouren een beetje doet denken aan een Egyptische sfinx..

Inkomsten van Sahune

Mooi he?
Abrikozen oogst

In Sahune is geen industrie aanwezig, daarom leven de bewoners er erg gezond. De bodem van Sahune is uitzonderlijk en zeer gunstig voor het telen van fruitgewassen en olijven. Bovendien zijn er in de heuvels rond het dorp enkele natuurlijke bronnen. Het plaatsje 'Montreal Les Sources' is daarvan een voorbeeld. De voornaamste bron van inkomsten is landbouw. Men teelt er veel abrikozen, olijven, kersen, appels, peren en druiven.

Toerisme van Sahune

Mooi he?
Toeristische routes

De overblijfselen van het oude dorp (Vieux village) en het kasteel verraden dat Sahune een rijke historie heeft. Het dorp is populair bij veel toeristen. Zo komen er bezoekers uit Noord-Frankrijk en de landen daar omheen zoals België, Nederland, Duitsland en Het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de goede voorzieningen van het dorp, zoals o.a. een bakker, een supermarkt, drie campings en de toename van het aantal vakantiewoningen verdubbelt of verdrievoudigt 's zomers de bevolking.

Hoewel Sahune maar een klein dorpje is, is het toch een zelfstandige gemeente. Het ligt op een hoogte van ongeveer 361 m. boven de zeespiegel in een vallei die omgeven is door rotsachtige bergen. De oppervlakte bedraagt 16,1 km² en de bevolkingsdichtheid is 18,6 inwoners per km². In 2008 telde het 312 inwoners.

De bewoners van Sahune worden 'Sahunais' genoemd en zijn erg trots op hun dorp. Bijna alle inwoners zijn nauw betrokken bij het reilen en zeilen van Sahune en zetten zich er met volle overgave voor in. De diverse verenigingen en een gevarieerd aanbod van activiteiten gedurende het hele jaar door zijn het resultaat van hun gezamenlijke inspanningen.

Mooi he?
Ontspannen samenwerken