Toerisme

Vakantiegangers en bezoekers voelen zich thuis in Sahune.

Mooi he?
Drôme Provençale

Toerisme

Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen Sahune. Hierdoor zijn er in de loop der jaren 3 campings kunnen ontstaan, die onderling in kwaliteit en accommodatie nogal verschillen.
Zo is er één gemeentelijke camping (municipal) Les Olivieres en twee commerciële campings, t.w. La Vallée Bleue en Les Rammières. De eerste twee liggen vrij dicht tegen het centrum van het dorp aan. De grootste en meest uitgebreide camping Les Ramières ligt enkele kilometers buiten het dorp.

Daarnaast komen er in en rond Sahune steeds meer vakantiewoningen beschikbaar en zijn er enkele chambres d'hotes ontstaan.

Vakantiehuizen

De 3 campings van Sahune

Voor een onvergetelijk vakantieplezier

Mooi he?
1
Les Rammières

Les Rammières is de grootste en meest uitgebreide camping van de drie en ligt 1 à 2 kilometer buiten het dorp.


Bezoek website
2
La Vallée Bleue

Deze goed geoutilleerde camping ligt in het dorp en grenst aan de oevers van het riviertje de Eygues.


Bezoek website
3
Les Olivieres

Dit is de gemeentelijke camping (municipal) en ligt eveneens in het dorp en aan de oever van de Eygues.


Lees verder...

Café-restaurant Dauphiné-Provence

Het restaurant van 'Dauphiné-Provence' werkt samen met het label 'Bistrot Pays' dat vooral bedoeld is om 'een dorp levend te houden en zo bij te dragen tot het behoud en de facilitering van de economische en sociale structuur op het platteland'.
Naast het restaurant is er ook een café met een smal terras aan de doorgaande weg D94.

Tussen de middag maken veel passanten gebruik van een smakelijke en relatief goedkope 'Plat du Jour'. Om de diversiteit en kwaliteit van de regio onder de aandacht van de bezoekers te brengen, maakt men voornamelijk gebruik van regionale producten.


Mooi he?
Ontspannen op terras

Overzicht van jaarlijkse festiviteiten

Rommelmarkt

Je vindt er altijd wel iets van je gading.

Een van de meest populaire evenementen in Frankrijk is ongetwijfeld de rommelmarkt. De Fransen noemen dat met een mooie benaming een 'vide grenier' (vrij vertaald: een zolder opruiming).

Alle dorpsactiviteiten in Sahune worden door een speciaal comité, bestaande uit vrijwilligers, gecoördineerd. Een vide grenier hoort daar zeker ook bij en wordt soms in combinatie met een ander evenement georganiseerd. Maar het kan ook als een zelfstandig evenement plaatsvinden op bijv. hemelvaartsdag.

Culturele avond

Het oude dorp in de schijnwerpers.

In het voorjaar organiseert men een culturele avond in het oude dorp (vieux village). Een dergelijk evenement begint altijd met een jeu de boules concours. 's Avonds treedt er meestal een klein muziekgezelschap op of worden chansons van vroeger ten gehore gebracht. Bij zo'n avond hoort ook een maaltijd. De resten van het oude dorp zijn dan sfeervol verlicht, waardoor dit evenement een heel speciaal karakter uitademt.

Kaarten voor dit evenement zijn bij de plaatselijke winkeliers verkrijgbaar tegen een vergoeding van rond de € 20,- Ook kan men zich daar inschrijven voor het petit concours de boules. De opbrengst van dit evenement komen geheel ten goede aan het oude dorp.

Nationale feestdag

De bekendste feestdag in Frankrijk.

Zoals in Nederland 'Koningsdag' een nationale feestdag is, is de 14e juli (Le quartorze Juillet) dat voor de Fransen.

Ook de inwoners van Sahune ontkomen er niet aan. Overdag zijn er wat activiteiten op het dorpsplein, waarbij altijd wel een muziekorkest aanwezig is. Het is gebruikelijk dat tegen het einde van de morgen de aanwezigen samen met de burgemeester een toast uitbrengen op de republiek, waarna steevast gezamenlijk het volkslied wordt gezongen. 's Avonds wordt het feest traditioneel afgesloten met vuurwerk aan de oevers van de rivier de Eygues.

Feestavond

Er valt altijd wel iets te vieren.

In het verleden organiseerde men steevast een feestavond ergens in de maand juli. Dat is dan altijd op een zaterdag. Voorafgaand aan de feestavond vindt er 's avonds om half acht een eenvoudige openlucht maaltijd plaats. Op het dorpsplein staan dan lange rijen tafels gegroepeerd waarbij iedereen kan aanschuiven, mits je daarvoor kaarten bij de plaatselijke bakker of supermarkt hebt aangeschaft. Als je aan zo'n maaltijd deel wilt nemen, moet je wel je eigen bestek, bord en glas meenemen. Tegen gereduceerde prijzen koop je bij een geïmproviseerde bar op het dorpsplein dan je drankjes.

Na afloop van de maaltijd treden er vaak één of meerdere bands op die tot wel 2:00 uur 's nachts hun muziek in het dal ten gehore brengen. Het hele dorp kan er in ieder geval van meegenieten. Deze feestavond dreigt echter steeds meer te vervallen en wordt dan gehouden op de nationale feestdag, zodat men niet twee aparte feesten hoeft te organiseren in de drukke vakantiemaand juli.

Foire de Sahune

Het belangrijkste feest en evenement van het dorp.

Tijdens het eerste weekend van september wordt de Foire van Sahune georganiseerd. Al weken van tevoren wijzen grote banners boven of naast de weg de bezoekers op dit twee dagen durende evenement. De volgende activiteiten vinden dan plaats:

  Jeu de boules wedstrijden

  Exposities van bedrijfjes uit de omgeving

  Mountainbike tochten

  Enkele kermisattracties voor de kleintjes

  Zeepkistenrace

  Openlucht maaltijden

  Tombola

  Muziek- en dansfestijn

Circus

Een evenement van een halve dag op het dorpsplein.

In Frankrijk komen nog veel kleinschalige circustheaters voor. Vooral in de zomermaanden trekken deze van dorpje naar dorpje. In die periode wordt ook Sahune één of meerdere malen per jaar bezocht door circus 'Ricardo'. Vaak komt met veel getoeter dan de karavaan, bestaande uitenkele vrachtwagens en een paar bussen met caravans het dorp binnenrijden.

Diezelfde dag nog wordt de tent opgebouwd, terwijl iemand anders luid in het dorp en kort daarbuiten via een geluidsauto laat horen dat er 's avonds 'une grande spectacle' plaats vindt op het dorpsplein. De volgende dag wordt de tent weer afgebroken en rijdt men naar het volgende dorpje of stadje.